https://platselangor.com/wp-content/uploads/2021/06/datuk-bg-v1.png

TENTANG PLATFORM SELANGOR

Bersama Kita Utamakan Penjaja & Peruncit Komuniti Selangor!

Platform Selangor atau PLATS adalah sebuah platform promosi dan direktori digital yang dibangunkan untuk menggerakkan ekonomi penjaja dan peruncit Selangor.

Krisis pandemik yang meruncing telah menyebabkan keadaan ekonomi menjadi tidak menentu dan langsung telah menjejaskan hasil pendapatan para penjaja dan peruncit kecil di Selangor.

Bergerak bersama arus pendigitalan, PLATS telah mengorak langkah pertama pada tahun 2020 dengan melancarkan PLATS e-bazaar, Bazar Ramadan Digital yang pertama di Malaysia. Menjelang tahun 2021, PLATS 2.0 telah bergerak dengan lebih agresif dan telah menjadi platform pemangkin digitalisasi bagi negeri Selangor Darul Ehsan.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
PLATS memberi banyak peluang serta kelebihan buat para penjaja dan peruncit di Selangor.
Dengan menjadi sebahagian dari penyenaraian di direktori digital PLATS,
antara kelebihan yang boleh diterokai:
https://platselangor.com/wp-content/uploads/2021/06/white-label-1-v3.png
Akses Bantuan Pendigitalan

Kami mewujudkan Rakan Digital Selangor untuk membantu warga sasaran di dalam mempelajari pengetahuan asas pendigitalan.

https://platselangor.com/wp-content/uploads/2021/06/white-label-2-v3.png
Akses Bantuan Pembiayaan

PLATS juga berhasrat untuk membantu penjaja & peruncit dari segi bantuan kewangan yang lebih berkesan.

https://platselangor.com/wp-content/uploads/2021/06/white-label-3-v3.png
Akses Latihan Keusahawanan

PLATS bertindak sebagai platform penghubung antara komuniti dengan kerajaan dengan tujuan untuk meneruskan kelangsungan perniagaan mereka.

INISIATIF

https://platselangor.com/wp-content/uploads/2021/06/inisiatif-1-v1.png
Skim Go Digital adalah gabungan Selangor E-Kitchen dan Selangor E-Bazar Raya dengan penjanamaan baru iaitu Selangor E-Kitchen 2.0. Yayasan Hijrah menggabungkan dua program ini dan memberi peruntukan sebanyak RM15 juta pinjaman kepada usahawan. Skim ini bertujuan untuk membantu peruncit mikro dan kecil di negeri Selangor menuju ke arah negeri Selangor menuju ke arah digitalisasi bagi meluaskan pemasaran produk dan servis mereka.
https://platselangor.com/wp-content/uploads/2021/06/inisiatif-2-v1.png
Skim Nadi adalah salah satu inisiatif kerajaan negeri Selangor bersama Yayasan Hijrah yang memberi fokus kepada wanita dan perniagaan berkumpulan kecil. Kumpulan tersebut haruslah terdiri dari 3 orang dan aktiviti perniagaan yang dijalankan adalah tidak bertentangan dengan undang-undang. Pembiayaan minima kepada satu kumpulan adalah RM1000.
https://platselangor.com/wp-content/uploads/2021/06/inisiatif-3-v1.png
Melalui Rakan Digital Selangor, Kerajaan negeri Selangor akan melantik Duta Rakan Digital Selangor untuk membantu perniagaan mikro (penjaja dan peruncit) mendaftarkan perniagaan mereka ke dalam talian, direktori Kerajaan Negeri Selangor iaitu PLATS dan platform sosial media untuk meningkatkan pendedahan dan pendapatan dengan mendapatkan pelanggan baru.
https://platselangor.com/wp-content/uploads/2021/11/inisiatif-4-v1.png
Inisiatif Selangor Freelance dilaksanakan oleh Permodalan Negeri Selangor Berhad dengan kerjasama Workana, sebuah platform ‘freelancing’ terkemuka. Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada Agenda Digitalisasi Selangor. Matlamat inisiatif ini adalah untuk memberi latihan serta insentif kepada warga Selangor untuk meneroka peluang pekerjaan bebas secara dalam talian. Sebanyak 5,000 peluang latihan dibuka kepada peserta yang berumur 18 tahun ke atas untuk meningkatkan kemahiran kerja sambilan dalam talian. Insentif tunai bernilai RM400 akan diberikan kepada individu yang berjaya menamatkan latihan.
bt_bb_section_top_section_coverage_image
inisiatif
inisiatif
inisiatif

RAKAN KERJASAMA

inisiatif
inisiatif