BAGAIMANA DAFTAR?

Panduan Daftar

Langkah 1: Cari PLATS

Anda boleh gunakan sebarang jenis enjin carian di pelayar seperti Google Search, Yahoo atau lain-lain untuk mencari laman web PLATS.

Langkah 2: Klik Daftar

Klik butang”Daftar” berwarna merah yang terletak di atas kanan. Anda juga boleh klik menu (atas tengah) dan klik Daftar Akaun.

Langkah 3: Isi Borang Pendaftaran

Isi nama Pengguna dan Kata Laluan untuk digunakan semula apabila anda ingin log masuk pada masa akan datang.  Contoh nama pengguna yang boleh adalah ahmad23, abu90 dan sebagainya. Cipta kata laluan yang selamat dan mudah untuk anda ingat.

Langkah 4: Hantar Pendaftaran

Masukkan Nama Penuh, No Kad Pengenalan, Bangsa, Emel, No Telefon dan Kod Pendaftaran (Jika ada). Pastikan anda tick pada kotak setuju Terma dan Syarat dan klik butang “Hantar Pendaftaran”.

Langkah 5: Isi Maklumat Perniagaan

Terdapat 5 bahagian yang perlu dilengkapkan iaitu: General, Hubungi, Media Sosial, Lokasi dan Waktu Operasi. Untuk bahagian general (am), anda perlu masukkan nama Perniagaan, Jenama Perniagaan, Jenis Lesen, Memuat naik gambar profail, gambar produk-produk dan isikan ringkasan mengenai perniagaan anda.

Langkah 6: Maklumat General (Am)

Pastikan anda memuat naik Foto Muka Depan sebagai profail anda. Gambar yang dibenarkan adalah gambar seperti logo perniagaan dan produk. Bagi Gambar produk pula, anda digalakkan memuatnaik minimum 2 gambar dan maksimum 5 gambar produk. Isikan juga maklumat mengenai perniagaan anda tawarkan.

Langkah 7: Maklumat General (Am)

Sila pilih jenis perniagaan ada sama ada premis ataupun bukan premis.  Premis merujuk kepada peniaga yang mempunyai kedai fizikal. Halal atau Non Halal tidak merujuk kepada sijil tetapi anda digalakkan untuk tanda sama ada produk anda mengandungi bahan halal atau non halal. Anda digalakkan memilih kategori bagi membantu pelawat dapat mencari perniagaan anda diruangan “Cari”.

Langkah 8: Maklumat Hubungi

Anda digalakkan untuk mengisi nombor Whatsapp bagi memboleh pelawat yang berminat dengan produk atau makanan anda tawarkan dapat menghubungi untuk pertanyaan lanjut. Isikan Laman Web jika ada.

Langkah 9: Media Sosial

Anda digalakkan untuk mengisi pautan media sosial bagi membantu pelawat lebih yakin dan berminat dengan peniagaan yang anda tawarkan. Antara media sosial yang anda boleh masukkan ialah Facebook, Instagram, Tiktok, Twitter dan Youtube.

Langkah 10: Lokasi

Masukkan lokasi perniagaan anda. Lokasi map dapat membantu pelawat mendapatkan tunjuk arah. Anda boleh masukkan ‘landmark’ lokasi dan isikan alamat perniagaan anda sekiranya tidak dijumpai dalam Google Maps.

Langkah 11: PBT

Sila pastikan anda pilih Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mengikut lesen, permit atau kawasan perniagaan anda bagi rujukan pihak pentadbir PLATS.

Langkah 12: Waktu Operasi

Anda digalakkan untuk mengisi waktu operasi perniagaan bagi memudahkan pelawat tahu waktu anda beroperasi ataupun tidak.

Langkah 13: Preview

Setelah anda lengkapkan kesemua maklumat pendaftaran perniagaan, anda boleh klik butang “Preview” terlebih dahulu untuk buat semakan.

Langkah 14: Submit Listing

Apabila anda selesai buat semakan, anda boleh tekan “Submit Listing” untuk hantar permohonan pendaftaran perniagaan di PLATS.

Langkah 15: Selesai!

Tahniah kerana berjaya menghantar permohonan. Anda akan terima notifikasi Terima kasih seperti di atas dan anda akan menerima pesanan melalui emel (yang anda masukkan semasa daftar akaun) apabila pihak pentadbir PLATS meluluskan permohonan anda.